HTML

karoli at work

Hardver, szoftver, alkalmazások, játékok, nyílt forráskód, virtualizáció és operációs rendszerek ízlésem szerint.

Linkblog

Címkék

apple (1) chs (1) dell (4) fejlesztés (1) hackintosh (2) hard drive caddy (1) hdd (2) hiba (1) javítás (1) l501x (4) nyílt forráskód (1) open source (1) optibay (1) os (1) ram (1) review (1) snow leopard (1) ssd (1) szervíz (1) tapasztalat (2) tároló (1) teszt (1) upgrade (1) vmware (1) x (1) xps 15 (4) Címkefelhő

Friss topikok

Dell XPS 15 (L501X) - Hackintosh

2011.07.03. 16:49 :: karel watson

Annak idején, amikor a leendő gépemet kerestem, azzal a hátsó szándékkal tettem, hogy hackintosht fogok csinálni belőle. Ezért (is) esett a választásom erre az Inteles masinára, nem igazából törődtem azzal, hogy a benne található GPU-t felismeri-e majd a rendszer (az előző masinánál is ez volt a gond), gondoltam, majd lesz valahogy, lényeg, hogy Nvidia. Mindenképpen szerettem volna vanilla kernellel feltelepíteni az OS X-et és elkerülni a különböző patch-elt osx86-os disztrókat, mert a frissítésekkel járó trükközés így nagyrészt kiküszöbölhető.

Lássuk, mindenek előtt mi is szükségeltetett a majd' sikeres végkifejlethez. Az első dolog egy Mac OS X Retail DVD beszerzése (10.6.3 legalább), mindenkinek a fantáziájára bízom hogyan. A 10.6.0-ás verzió 10.6.7-re frissítésekor kernel pánikot generált, 10.6.3-mal már nem, hibátlanul lezajlott. Második lépésben szükség lesz egy bootloader lemezre, amivel elindul egyáltalán az OS X telepítése (hiszen nem eredeti Mac-en akarjuk használni...). Érdemes tudni, hogy ezzel megsértjük az Apple SLA-t (images.apple.com/legal/sla/docs/macosx106.pdf). Ezen a konfiguráción (karoli-at-work.blog.hu/2011/06/21/hazi_kedvenc_dell_xps_15_l501x) egyedül a nawcom-féle OSX86 ModCD 0.3.1-gyel értem el eredményt (blog.nawcom.com/), másnak lehet, hogy a tonymac-féle iBoot (tonymacx86.blogspot.com/2010/04/iboot-multibeast-install-mac-os-x-on.html - regisztráció szükséges a letöltéshez) működik (i5-ös, i7-es verziók és Nvidia GT425M, GT435M GPU-k).

Tehát a hozzávalók még egyszer:

  1. Mac OS X 10.6.3-10.6.8 Snow Leopard Retail DVD
  2. Nawcom OSX86 ModCD 0.3.1 CD-re írva
  3. Türelem

Sokat bújtam a fórumokat, hogy kinek milyen tapasztalata van telepítés ügyben, de a külföldi oldalakon általában minimum i5-ös konfigurációról volt valami, azokon hibátlanul futott, és volt GPU támogatás is (tonymac-féle Nvidia driverrel). Azonban néhány dolog egységes az összes L501X-nél.

Előkészületnek annyi, hogy a merevlemezt érdemes FAT-ra formázni, hiszen natívan nem tudja kezelni a Disk Utility (a telepítőn lévő lemezkezelő alkalmazás) az NTFS formátumot. Mivel nekem terpeszkedett egy Windows 7 is a gépen, ezért Gparted-del (de akármilyen más partíciónáló programmal is) Linux Mint 10 alól a D: meghajtón csináltam neki 20 GB helyet és formáztam is FAT32-re.

Indítsunk újra a Nawcom lemezzel, nem kell molyolni a BIOS-ban, elég bőszen nyomkodni az F12-t, hogy elérjük a boot prioritást: válasszuk ki a CD-ről való bootolást. Siker esetén a következő kép fogad minket (még annyit, hogy a képek VMware 7.1.4-ben készültek, virtuális gépen, de ugyanezt látni élesben is):

Vegyük ki a lemezt a meghajtóból, helyezzük be a Snow Leopard DVD-t (double layer DVD szükségeltetik hozzá, hacsak nincs sok időd kísérletezni a single layeres megoldással: http://tonymacx86.blogspot.com/2010/01/fit-mac-os-x-snow-leopard-on-single.html), majd nyomjuk meg az F5-öt, hogy betöltse az újonnan behelyzett lemezt.

Ahhoz, hogy az OS X be is bootoljon az alábbi paraméterekkel kell elindítani a telepítést (kifejezetten ezen a típuson, más processzorral más busratio-t kell alkalmazni.): -v busratio PCIRootUID=21=1

Az Enter lenyomása utána pedig következzen a csoda:)

Innentől kezdve egyszerűen követni kell a telepítés utasításait (bármely gomb megnyomása után folytatódik).

Ha sikerrel jártunk, a rengeteg szöveg után az OS X köszönt minket.

A telepítés innentől fogva gyerekjáték, tényleg nincs más hátra, mint követni az utasításokat. Én az angolt választottam telepítési nyelvnek.

 Egyszerűen csak tovább.

Természetesen elfogadjuk a feltételeket:)

A fenti panelen nyomjuk meg: Utilities -> Disk Utility.

Bal oldalon jelöljük ki a merevlemez OS X-nek elkülönített partícióját, majd válasszuk ki: Erase -> a legördülő menüből pedig Mac OS Extended (Journaled). Nevezzük el a meghajtót szánk íze szerint (VMware-ben egy partíciót készítettem GUID partíciós táblával).

Nyomjuk meg a Customize gombot.

Vegyük ki a pipákat minden olyan helyről, amit nem használunk, speciel nekem egyikre sem volt szükségem, a hangot (code.google.com/p/voodoohda/downloads/list) és a hálózatot (http://lnx2mac.blogspot.com/p/realtekrtl81xx-osx-driver.html) később a legfrisebb OSX86 driverekkel oldottam meg. OK.

Ha sikerrel jártunk, a következő képnek kell fogadnia minket a telepítés befejeztével:

Újraindítás után ismét bootoljunk be a Nawcom lemezről a már ismert paraméterekkel:

Régió választás:

Billentyűzet nyelve:

Adataink migrálása egy másik Macről:

 

 Regisztrációs információk megadása:

Felhasználó létrehozása:

Időzóna kiválasztása:

Befejezés:

És végül az, amiért annyit dolgoztunk:

Megjegyzés: a felbontás sajnos nem állítható be a helyes 1366x768-as értékre, az eredeti 1024x768-ast húzza szét, ugyanis az Optimus technológiának köszönhetően a GT420M kártya helyett az Intel grafikus gyorsítóját használja, ami pedig egyik eredeti Mac-ben sem szerepel. Ha valaha is jön ki olyan BIOS frissítés, amelyikben be lehet kapcsolni, hogy csak az Nvidia-t használja, esély is lesz arra, hogy a megjelenítés tökéletes legyen.

Szólj hozzá!

Címkék: apple os x dell snow leopard hackintosh xps 15 l501x

A bejegyzés trackback címe:

https://karoli-at-work.blog.hu/api/trackback/id/tr463035085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása