HTML

karoli at work

Hardver, szoftver, alkalmazások, játékok, nyílt forráskód, virtualizáció és operációs rendszerek ízlésem szerint.

Linkblog

Címkék

apple (1) chs (1) dell (4) fejlesztés (1) hackintosh (2) hard drive caddy (1) hdd (2) hiba (1) javítás (1) l501x (4) nyílt forráskód (1) open source (1) optibay (1) os (1) ram (1) review (1) snow leopard (1) ssd (1) szervíz (1) tapasztalat (2) tároló (1) teszt (1) upgrade (1) vmware (1) x (1) xps 15 (4) Címkefelhő

Friss topikok

Dell XPS 15 (L501X) - Első és remélem utolsó hiba

2011.10.01. 23:49 :: karel watson

Még két hónappal ezelőtt észrevettem az egyik live linux disztribúció (www.linuxmint.com/) használatakor, hogy valami nem stimmel a merevlemezzel (Seagate Momentus 7200.4 320GB). A S.M.A.R.T. adatoknál egy reallocated szektort jelzett a Disk Utility nevű program.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy a HDD felülete valamilyen úton-módon megsérült (tulajdonképpen bad sector), az ott található szektor tartalmát a merevlemez elektronikája áthelyezte egy tartalék szektorra. Ez egyenes úton vezet(het) még több bad sector megjelenéséhez. Az egész elég furcsa, hiszen a gépemen egy karc sincs, működés közben, de még kikapcsolt állapotban sem érte erős fizikai behatás, ráadásul olvasófej-védelem van benne, ami elemeli azt, ha egy bizonyos gyorsulási értket túllép a hardver (nem Delléknek róvom fel a hibát, egyértelműen a Seagate a hiba forrása). A gépre 3 év garancia van, ebből az elsőben mindent automatikusan cserélnek, a további kettőben először megpróbálják megjavítani, így nem maradt más, mint a hivatalos márkaszervízzel felvettem a kapcsolatot (www.chs.hu/). A budaörsi depójukba elvittem a gépet, előtte formáztam a merevlemezt háromszoros felülírás mellett, hogy biztosan ne nyújtson élményt a szervízes fiúknak a gépemen tárolt képek nézegetése (Amikor a gépet átvettem, a kisasszony megjegyezte: "Adatmentés nem volt lehetséges." - persze, mert nem akartam:D)Mint kiderült, ebben az árkategóriában már helyi garanciás a termék, a CHS embere(i) eljöttek volna érte. A hibafelvételt végző kisasszony nem kérdezett sokat, feljegyezte a hibát és átvette a gépet. A jegyzőkönyv kitöltésekor kínosan ügyeltem, hogy a gép sértetlenségét jelző állapot belekerüljön, nem szeretem a kellemetlen meglepetéseket... Szerencsére nem is volt ilyen, ahogy ígérték, 2 nappal később már az új HDD duruzsolt a gépemben (és teszi azt a mai napig hibátlanul), amiről emailben értesítettek. Természetesen mindezt ingyen és bérmentve, garanciálisan. Ez alapján csak ajánlani tudom a CHS-es társaságot!

Szólj hozzá!

Címkék: hiba javítás dell hdd tapasztalat szervíz xps 15 l501x chs

A bejegyzés trackback címe:

https://karoli-at-work.blog.hu/api/trackback/id/tr233271094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása